Home » Liefenleed in de straat of flat

Gangmakers De Heeg komen weer op gang  

De Heeg kent sinds ruim anderhalf jaar Lief&Leed-straten. Per straat zorgt een betrokken buurtbewoner – de zogenaamde Gangmaker – met een kaartje, een bloemetje of een gezellig praatje met buurtbewoners dat de saamhorigheid weer terugkomt.

Hoe zijn zij de coronatijd doorgekomen?
Gangmakers Bep Heuts en Els Quax drinken samen een kopje koffie bij het Heegeneerke. Beiden wonen in de wijk die geregeld in de krant verschijnt als het gaat over leegloop en teloorgang. “Vroeger was hier meer sociale controle”, weet Bep. Ze woonde eerst op de Aalkeborg. “Je groeit met elkaar op, hebt contact door de kinderen. Buurtgenoten kenden elkaar. Het was hier echt prachtig. Nu ik in een flat woon, is dat contact minder.” Ook Els ziet veel eenzaamheid en verwaarlozing. “Dan denk ik: ‘hoe is het toch mogelijk in deze tijd?’. Maar mensen zijn meer op zichzelf, zo is de maatschappij tegenwoordig. Aan de andere kant: sommigen zijn blij als je eventjes langskomt.

 

”Daarom werden de Lief&Leed-straten opgericht. “Toen ik ervan hoorde, vond ik het meteen een leuk idee”, zegt Els. “Door mensen iets kleins aan te bieden, krijg je vaak de meest ongelofelijke reacties. Soms willen ze zelf ook meedoen, iets bijdragen of Gangmaker worden.” Iedere Lief&Leed-straat heeft een eigen potje geld, de Gangmaker is het aanspreekpunt. Dankzij een bijdrage van het Elisabeth Strouven Fonds werd er nog een extra duit in het zakje gedaan en ook de plaatselijke supermarkt sponsort geregeld een bloemetje. “We moeten wel weten als er ergens iets speelt”, vertelt Bep. En dus werken ze hard aan hun bekendheid. “In het begin hebben we overal een kaart in de bus gegooid, met het adres van de Gangmaker van hun straat erop. Dat moeten we nog maar een keertje doen. We stimuleren buurtbewoners ook om meer op elkaar te letten. Het is een kwestie van een lange adem. Schaamte is nog vaak een belemmering.

 

”Door corona kwamen de Gangmakers tot stilstand. Els: “Je durft niet altijd bij mensen naar binnen te gaan.” Haar man kreeg corona en haar kinderen en kleinkinderen zag ze alleen vanachter het raam. “We stonden allemaal te huilen.” Afgelopen zaterdag kwamen de Gangmakers voor het eerst sinds corona in Nederland opdook weer samen. Op gepaste afstand natuurlijk. “Gelukkig heeft niemand dierbaren verloren aan corona, maar het was een moeilijke tijd.” Langzaamaan komt alles weer op gang en gaan ook de Gangmakers aan de slag. Kaartjes sturen kan gelukkig altijd.De Gangmakers genieten van de dingen die ze doen in hun wijk. Dankzij de Lief&Leed-straten kwam Els in contact met haar overburen uit Israël. “Ik ben vorig jaar op kraamvisite geweest. Toen vroegen ze of ik oma wilde worden van hun kleine. Dan ben je toch overgelukkig!” Ook Bep heeft goede herinneringen en bijzondere ontmoetingen door haar rol als Gangmaker. “Soms heb je zo’n goed gesprek, dat draag je gewoon je hele leven met je mee.

 

”Inmiddels zijn er 24 Gangmakers. “Ons doel is 45, want zoveel straten zijn er in De Heeg”, lacht Bep. “We hebben het meeste te danken aan Rob Hermans, hij doet ontzettend veel achter de schermen. Eigenlijk is het een wonder dat de Lief&Leed-straten zo aanslaan, als je ziet wat er allemaal wordt opgezet in De Heeg, maar niet lukt.” Wat is dan het geheim achter hun succes? “Ik denk dat dat door de mensen komt. Wij wonen hier, wij zijn constant met de buurtbewoners bezig en hopen zo dat het weer gezellig wordt in De Heeg”, stelt Els. Aan de Gangmakers ligt het in ieder geval niet.